Lumit As

FAQ

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/b/6/1/lumit.no/httpd.www/wp-content/themes/kahuna/includes/loop.php on line 295

Hva er Scener?

Scener er en funksjon man får ved å ha montert smarthus. Da stiller man alle lampene i et rom/område slik man ønsker det, og lagrer det på en instilling, f.eks “Se på TV”. Slik gjør man flere ganger for de behov man har. Ønsker man litt mer lys når man ser på tv, kan man f.eks enkelt dimme alle lampene opp 5% samtidig.


Back to Index

Hva er SmartHus?

Smarthus er enkelt forklart en styringsenhet som kan styre lys, varme og lyd. Men et panel i stedet for en vanlig bryter kan man enkelt stille lys/lys og varme i hele huset. Eksempler på fuksjoner.

  • En bryter for å slå av alt lys når man går ut for dagen.
  • En bryter for å stille lyset i “TV-seer modus” (Scener).
  • Lyset slår seg sakte på på badet slik at du ikke får “lysjokk”
  • Dimme flere lamper på en enkelt knapp.

Back to Index

Trenger jeg dimmer?

En lyskilde/lampe har et maksimalt lysutslipp. I de aller fleste situasjoner gir lampa enten for lite eller for mye lys. Stort sett har vi ikke noe problem med å tilpasse oss dette lysnivået. Har vi derimot en lampe med mulighet for dimmer, vil jeg på det sterkeste anbefale dette, hvis det da ikke er en pyntelampe som lyser svakt i utgangspunktet. Da er det også mulig å la belysningen følge den stemningen man ønsker. Trenger kun litt lys på en koselig lørdagskveld med stearinlys og god mat og drikke, mens mye lys når man skal vaske huset eller lage mat. For å slippe å ha en dimmer for hver lampe, kan man installere en smarthus løsning.


Back to Index

Hva er “Tunable White”

Nå begynner også flere lamper å komme med mulighet for å endre fargetemperatur. Fra et varmt lys med 2700K til et kaldt lys på rundt 6000K. Mange med en marinal synsfunsjon vil kunne nyte godt av å kunne justere lyset på denne måten i løpet av dagen. Bor du i tillegg i den nordlige delen av Norge, men lite dagslys i vintersesongen, vil en slik lampe også kunne virke helsemmende.


Back to Index

Hva er fargetemperatur

Fargetemperatur sier noe om sammensetningen av lyset. Er det høy fargetemperatur er lyset hvitt/blått. Er det derimot varmt er lyset mer rødlig.


Back to Index

Hva betyr CRI

Lysets evne til å gjengi farger

Hvitt lys består av farger, noe vi kjenner igjen fra regnbuen eller når lyset spaltes i en prisme. Det er mengden av hver farge som avgjør lysets evne til å gjengi farger korrekt, selv om lyset samlet sett oppleves som hvitt.

Det er to begreper som normalt beskriver lysets evne til å gjengi farger. RA (rendering average) eller CRI (color rendering index) er betegnelsene som normalt benyttes. Dersom CRI er oppgitt til >90 betyr dette at det er over 90% korrekt sammenlignet med naturlig dagslys (som er CRI=100).

Sparepærer og vanlige lysrør har en CRI>80. Glødepæren har en CRI>90. For metallhalogen og LED er variasjonen større. På samtlige produkter hos Lysbutikken vil du finne denne informasjonen som er vesentlig i forhold til hvordan lyset oppleves. Om informasjonen mangler på et produkt setter vi pris på å høre fra deg.

Det er ikke alltid slik at høyest mulig CRI er nødvendig. Om du skal lyse opp et tre i hagen, eller trenger en lampe i garasjen kan lavere CRI fungere like bra – og noen ganger betydelig billigere. Når lys kun skal være effektlys, altså ikke den primære lyskilden i rommet, er CRI også relativt uvesentlig. Andre eksempler er når du skal ha vekstlys til plantene dine, må lyset være sterkest i de bølgelengdene plantene registrerer hvorpå CRI blir et galt måleparameter på lyskvalitet.

Hvis en lyskilde skal gjengi alle spekterets farger, må lyset den genererer inneholde alle bølgelengder i det synlige spekteret. Lyskilden må også inneholde like mye lys fra hver farge sammenlignet med dagslys. En lyskilde som inneholder lite rødt gjengir røde og gule farger dårlig.

De fleste produsenter oppgir verdien som fremkommer målt på 8 referansepunkter i fargespekteret, og det er gjennomsnittlig verdi som oppgis. Dette er selvsagt ikke optimalt, da avvikene på pærer oppgitt med samme RA kan være til dels store. Enkelte produsenter velger å bruke en bedre test som måler referanseverdiene på 24 punkter gjennom fargespekteret. Der lyskilden eller lampen er målt på denne måten oppgis dette ved å legge til et ‘+’ tegn etter verdien. (For eksempel «CRI>90+») Her fremkommer oppgitt verdi nærmere realiteten, men husk at det er fremdeles gjennomsnittet som danner grunnlaget.

Ikke alle lyskilder har oppgitt CRI og Kelvin, dette fordi for eksempel en glødepære har en fast verdi. Derimot på kompaktlysrør, lysrør og metallhalogen oppgis lyskildens Kelvin og CRI/RA-indeks i et samlet begrep. RA-indeks på over 80% forkortes til 8, og 2700 K forkortes til 27. Dette er tallene som slåes sammen.

Noen eksempler er: 
OSRAM DULUX® D/E 18W/827 = 18 Watt, RA >80%, 2700K
Eiko Colormaster T 70W/930/G12 = 70W, RA >90%, 3000K


Back to Index