Hva betyr RA og CRI i praksis?

Hva betyr RA og CRI i praksis?

Om lyset har svært lav CRI vil lyset oppleves som flatt. Med dette menes at farger blir blasse, og rommet får et helt annet uttrykk enn det har når dagslyset kommer inn. Lys med CRI>80, er godt nok for allmennbelysning, mens CRI>90 er viktig om du skal ha lys ved siden av speilet hvor du skal sminke deg.

Berømte malere, for ekempel Van Gogh, malte sine bilder på en gitt tid på dagen i naturlig lys. For å se bildet slik han malte det er det svært viktig å ha rikig lys. Lyssetting av malerier skal også ha høyest mulig CRI/RA.

Et eksempel kan være en sofa utstilt i et lokale uten tilgang til naturlig lys. Her er det viktig at forretningen har riktig lys. Dersom lyset ikke er et fullspekterlys, fremkommer ikke fargen korrekt, og hvordan sofaen passer inn hjemme avhenger av lyset du har. Derfor er det ofte lurt å ta med stoffprøve eller fargeprøve til maling med hjem, og se på dette både i naturlig dagslys, og i det lyset du har hjemme når solen har gått ned. På denne måten frigjør du deg fra lyset i forretningen. Dette har du kanskje erfart, men nå har du litt mer kunnskap om hvorfor det er slik.

eksempel

Hva skjer når lyset dimmes ned?

Når halogen eller en glødelampe dimmes ned blir lyset som kjent varmere (lavere kelvin). Når lyset er dimmet ned er det røde spekteret overrepresentert og lyset har da en betydelig lavere CRI enn ved full styrke.

Når LED dimmes ned vil normalt lyset ikke endre karakter eller farge, kun gi mindre lys. Da vil du med andre ord miste det mange synes er en hyggelig og varm lyssetting, mens du beholder lysets CRI.

Flere produsenter har nå kommet med LED dim-to-warm, som betyr at lyskilden etterligner en glødepære ved at lyset blir rødere når det dimmes ned. Merk at oppgitt CRI da gjelder ved full lysstyrke, og at den oppgitte verdi vil reduseres noe når lyskilden er dimmet ned.

Om du fortsatt har spørsmål i forhold til dette, er du velkommen til å kontakte oss.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.